Johtavaa tilanteenhallintaa vuodesta 1998

Tervetuloa sivustolle Rescue.fi
11.04.2021 kello 13:46


 Forum Index > Ammattikoulun palon tiedekunta > Tilanne & Hallinta New Topic Post Reply
 Palovahingot kasvussa,tuliko jollekin yllätyksenä?
   
Darth Vader
 27.06.2011 kello 20:15 (Read 2284 times)  
MMMMM
Moderator

Status: offline


Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Palovahinkojen korvaussumma kasvoi vuonna 2010 selvästi aiempiin vuosiin verrattuna. Palovahingoista on tullut suurin yksittäinen korvausluokka, ja summa kohosi jo yli 200 miljoonaan eskoon viime vuonna. Vertailun vuoksi vesivahingot,joista uutisoidaan jatkuvasti olivat suuruudeltaan " vain " 140 miljoonaa.

Finanssialan keskusliitton on huolissaan erityisesti kasvaneista suurpaloista maatiloilla, ja niiden osuuden kasvusta korvauksissa.

No voi hyvä tavaton taas...

Kovin on lyhyt muisti FKn riskianalyysejä tekevällä porukalla, tästä saatte ihan ilmaiseksi ilman konsulttipalkkioita selityksen ihmetyksen aiheeseenne.
Tosin siellä Helsingin Bulevardilla ei ihan ymmärrettävistä syistä välttämättä ole tuo maatalous hallussa...

Annan esimerkin omasta sukulaispiiristäni:
Heillä oli lihakarjatila ,jossa oli n. 40-45 lihasonnia vuosina 1995-2002 . Samankokoisia tiloja oli lähiseudulla 7 muuta,kooltaan hiukan pienempiä, mutta muutamia kymmeniä eläimiä kuitenkin.
Riskit tämän kokoisissa tiloissa ovat jo jonkinmoiset, mutta tarina jatkuu.
Vuonna 2005 tilakokoa oli pakko kasvattaa,jotta se olisi ollut kannattavaa, olimmehan pimeyden ytimen ,EUn, jäseniä,joka vaati yhä tehokkaampia yksiköitä. 40 sonnia muuttui 75 sonniin, ja naapuritiloja lopetti joukoittain niin, että jäljelle jäi 2-3 tilaa .
Selvää on että tilakoon liki kaksinkertaistuessa riski tilalla oli koko ajan kaikilla tavoin suurempi erilaisille vahingoille, sairauksille, yms...

Vuonna 2008 ei sitten enää 75 sonnia riittänyt kannattavaan toimintaan, kokoa olisi pitänyt kasvattaa jo yli 100 eläimeen.

Ja tänä päivänä nuo kaikki 15 vuotta sitten toiminnassa olleet alueen 8 tilaa,joissa oli yhteensä liki 300 tuotantoeläintä,ovat lopettaneet toimintansa, ja lähin suurtila, yli 200 eläintä ,löytyy n 30 km päästä.

Jos ennen sattui palovahinko 20-40 eläintä sisällään pitävään navettaan, siitä saatiin monesti useampia eläimiä aina ulos, olihan pelastettavia paljon vähemmän, ja vahinkoja saatiin näin pienemmiksi.Luonnollista on että myös rakennuskoko oli eri luokkaa.

Kun vahinko nykyään syntyy 250 sonnin,1000 sian tai 20000 broilerin yksikössä, on kertalaaki aina kallista lystiä.Pelastustyö on valtava urakka, satojen eläiten pelastaminen vaatii jo monia muuttujia onnistuakseen, ja rakennuskanta ,jossa on sisällä merkittävä määrä nykyaikaista valvontatekniikkaa ruokintaan yms, on hinnaltaan aivan omaa luokkaansa.

Yksi sellainen kivijalkaan, ja kulut ovat aina vähintään kuusinumeroisia, tuotannon keskeytykset ja elinkeinon menettämisen vaara on aivan oma lukunsa erikseen.

Tämä kehitys oli tiedossa maaseudulla jo vuonna 1995...

Bulevardilta ei ole pitkä matka esimerkiksi Viikkiin koe-eläintilalle, voisitte tehdä retken maalle, ja käydä katsomassa mitä siellä nykyajan
navetassa oikein tapahtuu.

Ja senhän te kaupunkilaisetkin tietysti jo tiesitte että ne mustavalkoiset lehmät tekee lakritsijäätelöä, ja ruskeavalkoiset kinuskia...

http://www.helsinki.fi/viikki/koetila.html

Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 
Profile Email
 Quote
Darth Vader
 01.07.2011 kello 21:25  
MMMMM
Moderator

Status: offline


Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Ja taas on iso kohde tulilla ilmeisesti alueella juuri olleen rajun ukkosen jäljiltä, päivän hurjat ukkoset ovat tehneet pahaa jälkeä muutenkin pitkin maata. Tulilla on Maatalouden tutkimuskeskuksen rakennus Jokioisissa:

Jokioinen 01.07.2011 20:12:46 rakennuspalo: suuri
Jokioinen 01.07.2011 20:10:05 rakennuspalo: suuri

Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 
Profile Email
 Quote
Content generated in: 0.49 seconds
New Topic Post Reply

Normal Topic Normal Topic
Sticky Topic Sticky Topic
Locked Topic Locked Topic
New Post New Post
Sticky Topic W/ New Post Sticky Topic W/ New Post
Locked Topic W/ New Post Locked Topic W/ New Post
View Anonymous Posts 
Anonymous users can post 
Full HTML Allowed 
Censored Content