Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 29.03.2024 kello 09:51

Rescue.fi

Takan ajokortti

Page navigation


Status: offline

leinoti

Forum User
Ministeri
Registered: 03/05/04
Posts: 1142
Takan ajokortin omaava henkilö ei olisi toiminut näin.
Tuhkat maahan - heinikko syttyi 30.04.2008 Maahan heitetty tuhka aiheutti maastopalon Hartolassa Lestin alueella aamupäivällä. Heinikkoa ehti palaa 300 - 400 neliön alalta ennen kuin pelastuslaitoksen yksikkö sai tulen sammumaan. Tuli oli aivan ulkorakennuksen vieressä, mutta sen leviäminen rakennukseen saatiin estettyä. Palo syttyi uunista tyhennetyistä tuhkista, jotka oli tänä aamuna heitetty heinikkoon.
lähde: Yle / Lahden Radio
 Quote

Status: offline

209

Forum User
Ministeri
Registered: 02/20/04
Posts: 1287
Mun pitäis varmaan alkaa suorittaa korttia pikkuhiljaa. Ensi viikon maanantaina olisi se suuri hetki kun saan ekaa kertaa sytyttää omaan takkaan valkean. Eikös se niin ollut että muovipussillinen (myös pussi) maalattuja, painekyllästettyjä klapinpätkiä sinne uuniin ja tulta perään.
Toimii kaljana, autona ja linnana - WARTBURG. Ajat mukavammin - elät leveämmin!
 Quote

Status: offline

kuli

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 07/31/05
Posts: 232
Quote by: 209

Mun pitäis varmaan alkaa suorittaa korttia pikkuhiljaa. Ensi viikon maanantaina olisi se suuri hetki kun saan ekaa kertaa sytyttää omaan takkaan valkean. Eikös se niin ollut että muovipussillinen (myös pussi) maalattuja, painekyllästettyjä klapinpätkiä sinne uuniin ja tulta perään.

Kyllä, kyllä. Sytykkeenä kannattaa käyttää bensaan kastettua trasselia.
 Quote

Status: offline

Clint Eastwood

Forum User
Moderator
Registered: 03/12/04
Posts: 2003
Quote by: kuli

Quote by: 209

Mun pitäis varmaan alkaa suorittaa korttia pikkuhiljaa. Ensi viikon maanantaina olisi se suuri hetki kun saan ekaa kertaa sytyttää omaan takkaan valkean. Eikös se niin ollut että muovipussillinen (myös pussi) maalattuja, painekyllästettyjä klapinpätkiä sinne uuniin ja tulta perään.

Kyllä, kyllä. Sytykkeenä kannattaa käyttää bensaan kastettua trasselia.

Kartanomalli sytykkeestä on polttoöljyllä kasteltu sahanpuru. Säilytetään sisätiloissa sinkkiämpärissä takan kupeessa ja kauhotaan takkaan. Myös vanhat puiset ratapölkyt ovat erinomaista polttoainetta! Saat varmaan halvalla?
Kuka omistaa prosessin?
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Tampere 11.09.2008 23:41:15 Muu tarkastus-/varmistustehtävä oli: rakennuspalo: keskisuuri
Savun haju ajoi asukkaat yön selkään 12.09. - 08:03 (Luotu: 00:09) Nukkumassa ollut pariskunta heräsi savun hajuun ja joutui joksikin aikaa ulkosalle Tampereen Kaukajärvellä hieman ennen keskiyötä torstaina. Asukkaat olivat polttaneet päivällä takassa puita, ja illemmalla he olivat panneet puita kuivumaan samaan takkaan. Pelti oli kiinni, kun puut alkoivat kyteä ja syttyivät tuleen. Tuli ei levinnyt omakotitalossa laajemmalle. Palokunta tuuletti savun hajua talosta yöllä niin, että talon väki pääsi jatkamaan uniaan. Aamulla paikalla käy palokunnan jälkitorjuntayksikkö. Aamulehti
"...panneet puita kuivumaan samaan takkaan...puut alkoivat kyteä ja syttyivät tuleen" Ei per......Yllätys ilmeisesti että puut voivat ihan oikeasti syttyä ... Juuri tällaisia palikankuivattajia varten tulisi asettaa takan ajokortti ja tarvittaessa ihmiset vaikka pakkomuutetaan taloon jossa EI OLE takkaa, jos homma ei toimi. Rakennusten lämmityskausi on taas alkanut kesän jäljiltä, takkaan ladotaan kaikkea muovipussista kesällä puretun piha-aidan jämiin saakka, ja siinä sitä on taas mukava istua takkaidyllin loisteessa kirkkaan sinisen liekin ääressä ja haistella muovin ja maalin käryjä... Sitten ihmetellään kun uusi hormi muurautuu umpeen kosteasta puusta ja muovipaskasta kertyneen kuonan takia ja halkeaa. Mukavia takkailtoja kaikille, ja nokipalokassit kuntoon...
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Terveisiä norsunluutorniin! Ette ole kuin reilut kaksi vuotta myöhässä.
SPEK: Tulen käyttö ei tuttua nykyihmisille 11.02.2009 09:58 Loma-asuntopalojen lisääntyminen huolestuttaa Pelastusalan Keskusjärjestöä SPEKiä. Järjestö painottaakin, että talviset mökkiolosuhteet ovat monen suomalaisen paloturvallisuusosaamiselle kova haaste. SPEKin mediaseurannan mukaan tammikuun tulipaloissa menetti henkensä kahdeksan ihmistä. Vapaa-ajan asuntopaloista noin 30 prosenttia saa alkunsa tulisijasta, hormista tai tulentekovälineestä. SPEK arvelee, että usein palojen syynä on muun muassa se, että monelle nykyihmiselle elävän tulen käyttö ei ole tuttua. Järjestö muistuttaa, ettei tulisijojen edustalla ei saa säilyttää mitään syttyvää. Hormipellit voi sulkea vasta, kun kaikki liekit ovat sammuneet. Tuhka saattaa säilyä polttavan kuumana pitkäänkin, ja sitä tulee säilyttää vain tulenkestävässä astiassa. Pitkään kylmillään olleen tulisijan ensimmäisiin lämmityksiin riittää pieni tuli, sillä kylmät hormit halkeavat helposti äkillisestä kovasta lämmittämisestä. SPEK kehottaa ihmisiä testaamaan palovaroittimen heti mökille tultaessa, sillä kylmyys ja kosteus saattavat tyhjentää asumattomana olleen loma-asunnon palovaroittimen pariston. (MTV3)

Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Pelastusopisto on todennut nyt sen, jonka me ja moni muu käytännön elämässä homman kokenut on tiennyt jo vuosikaudet; Nykyajan asukas ei osaa käyttää tulisijaa. Se lämmitetään liian kuumaksi, pellit suljetaan liian aikaisin, siellä poltetaan mitä sattuu roskapaskaa, siellä menee märkää ja maalattua puutavaraa ,rakennusjätettä,jne... Ja nyt Opisto on todennut "faktana" että vähintään joka kymmenes koti on häkäpitoisuudeltaan talvikaudella liian korkea puulämmityksen takia. Tuo on ollut tiedossa aina. Tässä parina vuonna ovat esim. oman kotikyläni palomiehet, jotka lämmittävät puulla enemmän, mitanneet asemalla omia häkäpitoisuuksiaan, ja tulokset ovat olleet selviä; kaikkien häkäpitoisuudet kropassa ovat nousseet, joillain jopa todella suuriksi kuukauden ,parin lämmitysjakson jälkeen. Myös kotiin asennettu häkävarotin on kertonut samaa kieltä, pellit on suljettu takasta aivan liian aikaisin... Sairaankuljettajat laittavat näinä aikoina repun kylkeen mittarin mennessään "yskä,paska,paha olo"keikalle, pistävät sen päälle pihamaalla, ja kerta toisensa jälkeen mittari on ulvahtanut kämpän kynnyksellä, ja pahan olon syy selviää nopeasti; muutama viikko puilla lämmitystä, ja luukkua kiinni koko ajan liian aikaisin,se kerää kroppaan mukavan häkäpitoisuuden,joka lopulta voi tehdä olon todella huonoksi. Koska mikään ei ole muuttunut, lainaan itse itseäni runsaan viiden vuoden takaa, ehkä jonain päivänä tämäkin muuttuu parempaan suuntaan. PS. Otan tuosta ajokorttitutkinnon ideasta sitten vain sen normaalin 50 % konsultoinnista, sitten kun SPEK aloittaa kurssit...
Taas koittaa kausi,jolloin miellyttävä lämpö leviää takasta ympäri asuntoja. Takkatuli antaa tunnelmaa, ja jos hyvä säkä käy,voi käryttää illan viimeiset makkarat hyvillä hiilloksilla. Ja kunnon hiillokset on joskus tulleetkin, ihan kivijalkaan saakka. Suurin osa uusien talojen rakentajista latoo kivikasan,jota usein takaksi kutsutaan, uuden talonsa nurkkaan. Kun moista kapistusta ei ole aiemmin ollut ,sen käyttö tuppaa olemaan varsin vaihtelevaa, ja lopputulosta saa käydä ihan liian usein siivoamassa. Tässä muutamia jo legendaksi muotuneita takankäyttötapoja ja kootut selitykset; "On se kumma,ettei se jaksanut sulattaa tota pölliä..." takkaan laitetaan umpijäisiä puita,kun kyllä ne kuulemma sulaa siellä kuumassa,naapurissakin toimi.Kämppä oli niin täynnä savua, että parhaat savukoneet ja muut vermeet hävisivät kirkkaasti tälle efektien tekijälle. "Siellä on niin hyvä polttaa roskia,muovipussi ei oo kyl ennen tehnyt tota..." kertoi tyyppi,joka heitti muovisia leipäpusseja puiden päälle sytykkeeksi, ja kun muovi suli pöllien päälle, ja kaveri unohti mitä oli tehnyt ,hän otti yhdestä klapista kiinni kohentaakseen sitä,niin että sulanut muovi paloi kiinni kämmeneen ja matka ihonsiirtoon Töölööseen alkoi. "Kyl noin ison takan pitäis lämmetä nopeammin, mä sentään laitoin sinne neljä pesällistä , ja se palo viel tosi hyvin..."kertoi kaveri,joka lappoi tulikivi-takkaansa puuta niin paljon että sillä määrällä olis lämmittänyt höyryveturia viikon.Ei ollu kuulemma kerrottu,että se luovuttaa lämpöä sillä lailla hitaammin,eikä heti viidessä minuutissa... Toki nyt on aikaa opetella,kun takka on purettu, ja seinät ja katto myös sen ympäriltä,kun koko roska sitten syttyi lämmöstä. "Mä vaan muutaman puun sulatin siinä samalla..."totesi kaveri,joka laittoi sähkökiukaan päälle lumisia puita sulamaan,kun oli kiire saada tuli takkaan, ja vieraat jo odotteli olohuoneessa.Sauna kyllä lämpeni,kun kiuas sytytti puut siinä kivien päällä,ja savuvahingot olivat huomattavat. "Kuului sieltä hormista jotain kohinaa, mut se varmaan vaan veti niin hyvin,kumma että se sitten meni tukkoon noin...", kertoi nokivalkean kohinaa kuunnellut kansalainen, kun lakaistiin lattiaa, ja vahdittiin välikattoa pikku paukauksen jäljiltä hormin mentyä halki. "Tossa asennossa se vipu on aina ollu,mikäs juttu siinä oikein on pielessä..." kyseli kansalainen, jonka itse kaverin kanssa muuraamasta palomuurista tuli liekit läpi pellin aukosta, ja poltti reilusti olohuoneen kattoon aukon. Tässä vain muutamia koottuja selityksiä ihmisiltä,jotka eivät oikeasti tiedä miksi ovat itselleen takan rakentaneet. Useimmille se on vain mainio paikka polttaa talousjätettä,rakennusjätettä, viime vuoden kuitit tai muuta vastaavaa.N. 98 % ei oikeasti osaa käyttää takkaansa. Siksi ehdotankin pakollista takan ajokorttia. Jokaisen takan hankkineen on suoritettava tutkinto,jossa itsenäisesti poltetaan hyväksytysti tietty määrä pesällisiä takkainssin valvovan silmän alla. Vasta sen jälkeen on luvallista "ajaa" omaa takkaa niin, että se ei muuta omaa kotia lieskahdussimulaattoriksi tai häkäpöntöksi.

Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Kuningas

Forum User
Amattilainen
Registered: 05/19/05
Posts: 310
Itseäni lainatakseni voin vain todeta: "Suomalaiset, tuo perinteinen urheilu kansa, laittavat aina iltaisin pellin kiinni liian aikaisin ja tästä seuraa aamulla pääkipu."
 Quote

Status: offline

kippari

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 09/26/05
Posts: 172
On se perkele että pitää havaita omakin tekeminen välillä varsin idioottimaiseksi. Mä tein kellariin saunaan ja pesuhuoneeseen "ihan pikku remppaa" ja rempassa poistin vanhoja kaakeleita jotta löytäisin vanhan vesipadan hormin. No hormi ja vanha villalla tukittu reikäkin löytyi sieltä missä sen muistelinkin olleen. Ei sillä että olisin ottamassa vesipataa uudelleen käyttöön, sillä kun on jo vuosien ajan tottunut käyttämään suihkua ei moinen varalämmönlähde ole enää edes tarpeellinen saati käytännöllinen ainakaan kotona, mökillä tietty hieman eri juttu. Vaan jostain aivojen sopukoista iski siinä reikää tuijotellessa halu kokeilla vetääkö hormi vielä. No kait se vetää kun kerran ilmavirta tuntui kädellä kokeiltaessa. Siinä hetken ihmeteltyäni tuohta hormiin ja liekkiä perään. Saatanallesen savun puskiessa hormista takaisin sisälle oli aika ottaa aivot takaisin narikasta, tuulettaa kellarikerros ja kiroilla sikari suussa pihalla vartti. Ei kun mäklaitti mukaan ja katolle josko ylhäältäpäin näkisi mitä hormissa on kun savu ei pääse läpi. Pimeää sielä oli hormin täydeltä, eli ei riittänyt mäkin valoteho. Seuraavaksi pilkki käteen ja rautalangasta "naaraushärveli" ja siihen painoksi zyndapin lohjennut etu-jarrurummun puolikas. Noin pari metriä siimaa laskettuani "naara" tarttui johonkin mikä vaikutti pehmeältä ja ilmeisen sitkeältä kun jarrurummun paino ei riittänyt viemään naaraa alemmas. Kelaamaan siimaa takaisin ja mitähän sieltä löytyi... ampiaispesän jäänteet saatana. Se mitä sitten tapahtui onkin epäolennaista, tarinan juoni on että kun otatte talon, mökin tai minkä tahansa laitoksen kauan käytöstä poissaolleen tulisijan uudelleen käyttöön, niin nuohotkaa hyvät ihmiset hormit ensin ennen sitä ensimmäistä tikunraapaisua.
Rapulan parantaminen ryypyllä on lähes yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulin parantamien pieremällä!
 Quote

Status: offline

Tiikeri Puinen

Forum User
Dirika
Registered: 05/14/05
Posts: 632
Location:Qsimaa
Quote by: kippari

ei moinen varalämmönlähde ole enää edes tarpeellinen saati käytännöllinen ainakaan kotona, mökillä tietty hieman eri juttu.

Kummisetä keitteli ponua vesipadassa vesihauteella. Kaasutoho tulipesässä.
"Mutta mitä tekee Volvo-hanskat kirjahyllyssä...?"
 Quote

Status: offline

kippari

Forum User
Säädösvalmisteluavustaja
Registered: 09/26/05
Posts: 172
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit/fi_FI/uuninlammitys/ Taas on aika teemaviikolle. Tarkistakaa palovaroittimet ja opetelkaa kynttilöiden oikeaoppinen sijoittelu, polttaminen ja varsinkin sammuttaminen ja sitten se legendaarinen "takan ajokortti". Katsokaa linkistä museoviraston varsin viksun viskaalin opastusta asiaan...
Rapulan parantaminen ryypyllä on lähes yhtä tarkkaa puuhaa kuin ripulin parantamien pieremällä!
 Quote

Page navigation

All times are UTC. The time is now 09:51 AM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content