Johtavaa tilanteenhallintaa vuodesta 1998

Tervetuloa sivustolle Rescue.fi
06.04.2020 kello 22:08

Jälkivartiointien vastuunsiirto puhuttaa

UutisetMaaseudun Tulevaisuus uutisoi 14.8. otsikolla "Metsäpalosta voi seurata pitkä jälkivartio", jutun metsäpalojen jälkivartioinnista sekä vastuunsiirrosta kohteen omistajalle.

Jutusssa haastateltiin yhtä maanomistajaa sekä Lähivakuutuksen kehittämispäällikköä ja Tapiolan riskipäällikköä, jotka kertoivat yhtiöidensä korvaamiskäytännöistä. (Lisää Maaseudun Tulevaisuus Nro 92/2006).

Samassa artikkelissa keskustellaan Päijät-Hämeen käytännöstä tehdä (kirjallinen) asiakirja vastuunsiirrosta pelastuslaitoksen poistuessa paikalta.On varsin kunnioitettavaa ja kaikkien osapuolten oikeusturvan kannalta hyväksi laatia asiakirja vastuunsiirrosta. Herää epäilys artikkelin kirjoittajan ja kommenttien antajien tarkoitusperistä, jos asioiden kirjaamista paperille ihmetellään. Oletettavasti vakuutusyhtiöidenkin etu olisi käsitellä mahdollisimman relevantteja asiakirjoja.

Asiakirja todistaa vastuunsiirron lisäksi pelastusviranomaisen olleen paikalla ja todenneen tilanteen sellaiseksi, että vastuu voidaan siirtää kohteen omistajalle. Yritysmaailmassa on jo varsin tavallista, että se mitä ei ole sovittu paperilla, sitä ei ole sovittu. Hitaat hämäläiset lienevät edelläkävijöitä tässä tilanteessa.

Ministeriön kommentti: "Sisäministeriössä ei tiedetä kirjallisen vastuunsiirron yleisyydestä. heidän ohjeisiinsa käytäntö ei perustu" tuntuu erittäin oudolta. Pelastusalaa hallinnoiva ministeriö ei tunne alansa käytäntöjä ja pitää kirjallista sopimista outona: pikimminkin ministeriön tulisi ohjeistaa viranomaisia harjoittamaan dokumentoitua toimintaa ja ohjaamaan toimintaa Päijät-Hämäläiseen malliin.

Onko kyse siitä, ettei ohjeiden päivittämistä tai alan tuntemusta voi päivittää mitalien muodossa omaan rintaan?

Artikkelien asetukset

Jälkivartiointien vastuunsiirto puhuttaa | 1 kommentti(a) | Luo uusi käyttäjätili
Oheiset kommentit ovat kirjoittajiensa omaisuutta. Sivusto ei ole vastuussa kirjoittajien sanomisista.
Jälkivartiointien vastuunsiirto puhuttaa
Tekijä: Darth Vader on16.08.2006 kello 00:35
Lainaan itse itseäni;

Toisaalta, vaikka pelastustoimen johto siirtää vastuun tehtävän valvonnasta, he myöskin OTTAVAT VASTUUN siitä, että tehtävä hoidetaan siihen asti sillä tavoin, että vastuun kantaminen siitä eteenpäin ns.omatoimisesti on mahdollista.

Olisi varmaan hyödyllistä ja opettavaista seurata sen jälkeen myös ns.toisia käyntejä samassa kohteessa,miten paljon niitä tulee ja miksi.Käytössä olisi silloin selkeä dokumentti siitä, että että pelastustoimi oli omasta mielestään valmis, siirsi vastuun, ja jos homma vaatiikin lisää toimintaa he joutuvatkin uudelleen paikalle arvioimaan oman työnsä tuloksia.

Silloin voisikin kysyä miksi pelastustoimi lähti pois liian aikaisin, kun valvonta olikin riittämätön, tai rakenteiden tutkiminen puuttellista?
Kaikki hyötyvät dokumentoinnista, ja siksi se että sitä kyseenalaistetaan, on varsin outoa.

Meistä jokainen hyväksyy pienimuotoisia vastuun siirtoja jatkuvasti, kuittaa tavaraa, työsuorituksia, asiakirjoja työssään jne...
Miksi siis pelastustoimi ei saisi pyytää kuittausta omasta työstään

---
The Roman Rule: The one who says it cannot be done should never interrupt the one who is allready doing it
[ # ]