Sammutinsäiliö repesi pohjastaan

25.02.2005 kello 22:29

Kirjoittaja: Admin

Sammutinsäiliö repesi pohjastaan ("räjähti") helsinkiläisessä huoltoliikkeessä. Vakava henkilövahinko oli lähellä, mutta onneksi tällä kertaa selvittiin mustelmilla.

Lue lisää ja katso vaikuttavat kuvat. Tapaus sattui, kun vuotanutta paineellista 6 kg:n jauhesammutinta (Tempus 6 VG, 6,9 l, koepaine 23 bar, 1996 ), oltiin täyttämässä koska paine ei enää ollut ohjeiden mukainen 14 bar.

Sammutinhuoltaja oli ilmeisesti olettanut säiliön vuotavan venttiilin tiivisteestä ja lisännyt typpeä. Huoltajan mukaan paine oli ollut 10 bar:n luokkaa, kun sammuttimen pohja oli pettänyt, ja säiliö oli lentänyt työpöydältä kattoon. Huoltaja sai mustelmia paineiskun osuessa häneen, mutta vakavammilta vammoilta säästyttiin.

Syy pohjan pettämiseen on hyvin ilmeisesti pohjaosan ulkopuolinen syöpyminen ja sen johdosta seinämän ohentuminen. Säiliötä lienee
säilytetty märällä tai kostealla alustalla, joilloin korroosio voi syntyä maalipinnan allekin, jos pinnoite on päässyt rikkoutumaan jostain kohdasta. Sammuttimessa ei ollut havaittavissa muita maalipinnan vaurioita kuin ns. "jalkanystyröissä" olleet normaali kulumat.

Sammuttimia on totuttu pitämään turvallisina, mutta vaikeissa olosuhteissa tilanne voi muuttua ja sammuttimen kuntoa on syytä tarkkailla, koska kyseessä on paineellinen laite.Comments (1)


Rescue.fi
https://www.rescue.fi/article.php/20050225202937237