Tervetuloa sivustolle Rescue.fi 29.03.2024 kello 14:18

Rescue.fi

Radion liikennetiedotteet riski avun tarvitsijalle??


Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Radiokanavat kilpailevat tiedon kulun nopeudella, ja sillä kuka kertoo minkäkin tapahtuman ensin. Tähän liittyen ne hokevat koko ajan kanavillaan;"Soita meille, jos näet tien päällä onnettomuuden tai muuta poikkeavaa ..." Ja ihmiset soittavat... Soittavat jopa niin innoissaan, että se todellinen asia, eli avun hälyttäminen unohtuu entistä useammin.Olen itse törmännyt parin vuoden aikana neljästi tilanteeseen,jossa liikenneonnettomuudesta kerrotaan radiossa ennen kuin varsinaista hätäpuhelua on edes soitettu, ja palokunta saa hälytyksen vasta tuon ilmoituksen jälkeen, kun joku tajuaa että apua ei ole todellisuudessa soitettu ollenkaan, mutta radioon useammankin kerran. Saman ovat saaneet kokea palomiehet muuallakin Suomessa. Pahin tietämäni esimerkki; näin on käynyt eteläisen Suomen eräällä vilkkaimmista kehäteistä viime vuonna, jossa auto oli päin muuta liikennettä liki puoli tuntia keskellä tietä, ohi ehti mennä satoja autoja,radio ehti toistaa"varokaa sitä autoa joka on siellä kehällä väärin päin.." eikä ketään kiinnostanut,että siellä sisällä oli kuljettaja sairaskohtauksen takia huonokuntoisena eikä voinut itse tehdä mitään itseään auttaakseen.Lopulta joku soitti oikeaankin paikkaan, mutta jos vain yksi 1000sta autoilijasta on kiinnostunut väärin päin olevasta autosta vilkkaalla väylällä,ja soittaa apua, on jotain pahasti pielessä. Tänään kävi taas niin, kahdesti... Todistettavasti kahdelta eri kanavalta kerrottiin eteläisessä Suomessa olevista onnettomuuksista,joihin kumpaankaan ei ollut vielä tullut hätäpuhelua.Hälytysilmoitukset kummastakin tulivat tuon radiouutisen jälkeen. Radiotoimittajat vain vastaavat nopeasti puhelimeen ja toteavat" kiitos Pena soitosta, ja se oli Pena ykköstieltä, siellä on kolari, ja laitetaan taas vähän musiikkia..."Ja kukaan ei ole kiinnostunut siitä ,onko apua tulossa vai ei. Varsinainen "virallinen " liikennetiedote on sitten jo eri organisaation tuottama, ja usein se pitää paikan ja tapahtumatietojen osalta paremmin paikkaansa. Koettakaa siis muistaa että älkää soitelko radiokanaville ainakaan ennen kuin olette varmoja että onnettomuuspaikalle on todella tulossa myös todellista apua.Radiotoimittaja kun ei lähetä sinne avuksi ketään,kiittää vain ja laittaa lisää poppia soimaan. Ensin hätäpuhelu, ja jos sen jälkeen on todella aikaa vielä soitella muuallekin, niin sitten sitä epävirallista radiotiedotetta voi vaikka harkitakin, mutta se ei auta ketään, se on hyvä muistaa.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Public servant

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 05/28/07
Posts: 11
Ongelma johtunee tosiaan siitä, että jokainen haluaa sen oman viisitoista minuuttia julkisuudessa (tässä tilanteessa kylläkin vain 15 sekuntia), eikä millään muulla tavalla halua olla osallinen tapahtumaan. Kamalaahan se olisi, jos soittaisi hätäkeskukseen, voisivat vielä käskeä pysähtymään ja tarkastamaan tilanteen, eihän se tavalliselle tienkäyttäjälle kuulu... Ja sen jälkeen kun päivän hyvä työ on tehty, eli soitettu kaupalliselle radioasemalle, niin sitten voi jäädä odottamaan seuraavaa työpäivää ja sitä suurta rispekstiä minkä aamukahvipöydässä työkavereilta saa. Voi tätä nykymenoa...
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Olet täsmälleen oikeassa, ja olen saanut tuosta samasta kommentista pari kertaa kiukkuisia kommentteja kun olen uskaltanut kysyä julkisesti mahtoiko olla tulossa apua paikalle.Ei ole "mediaseksikästä" kertoa aamukahvipöydässä töissä että "soitin tossa hätäkeskukseen eilen kun näin kolarin...", sen sijaan on aina komeaa saada oma ääni hetkeksi radioon kun kanava NN tuuppaa viestin ulos... Mielestäni nuo ns.viralliset tiedotteet eli Tiehallinnon tuottamat viestit tulevat nykyään ulos niin nopeasti,että tuon "siviilitiedottamisen" huomioarvoa voisivat radiokanavat kyllä vähentää ja antaa sille vähemmän tilaa .En usko että kanavan suosio siitä laskee vaikka niitä ei julkaisekaan kuin satunnaisesti, tarkoitus on kuitenkin saada mahdollisimman oikea tieto, ja nopeasti ohi ajaneen ja lennossa soittaneen henkilön arvio paikalta ei välttämättä ole edes sinne päin. Tiehallinto saa infonsa muuta kautta kuin radiosta, toivottavasti , ja sen tiedot paikasta ja tapahtuman laadusta ovat jo tarkemmat, ja niistä on jo merkittävästi enemmän hyötyä tiellä liikkujille. Edelleen, olen sitä mieltä että ainoa oikea paikka soittaa onnettomuudesta on hätäkeskus , ei mikään Penan aamulähetys.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

Korson Jeesus

Forum User
Moderator
Registered: 04/26/04
Posts: 1852
Hetki sitten ajellessani Rusan Shellin välittömässä läheisyydessä kuuntelin Radio Novaa. Novan iltapäiväjuontaja kertoi Tuusulantiellä sattuneesta vakavasta liikenneonnettomuudesta, jossa moottoripyöräilijälle on käynyt "todella pahasti" ja mainitsi myös, että "viranomaisia ei ole vielä paikalla". Muutamaa minuuttia myöhemmin vastaan ajoi KU11 kohti Tuusulantietä. Nyt tilannehuone tietää kertoa seuraavaa:
Vantaa 29.04.2008 15:45:15 tieliikenneonnettomuus: keskisuuri Moottoripyöräilijä on menehtynyt kolmen henkilöauton ja moottoripyörän onnettomuudessa Tuusulanväylällä. Liikenne on poikki Tuusulanväylällä Tammiston liittymästä pohjoiseen useita tunteja poliisin tutkiessa onnettomuutta. (Hälytetyt yksiköt: KUP3, KU11, KU31) Tilannehuone.fi
Muistikohan radioon soittanut valpas kansalainen tehdä myös hätäilmoituksen?
Palomiesten asenne johtohenkilöstöä kohtaan on usein halveksiva ja johdosta pyritään pysymään erossa. - Teija Mankkinen
 Quote

Status: offline

Darth Vader

Forum User
Moderator
Registered: 01/28/04
Posts: 2789
Niinpä niin... Se Novaan ja muillekin kanaville soittaminen kun ei edelleenkään auta ketään... Mitäs jos unohdettaisiin ne kaupalliset ja muutkin kanavat lopullisesti,kyllä sinne tieto ehtii muutaman minuutin myöhemminkin.Se avun hälyttäminen ei ehkä kuullosta niin seksikkäältä kuin oma ääni radiossa, mutta se on onnettomuuksiin joutuneille pirun paljon suurempi apu. Se radiotoimittaja on varmaan pirun pätevä työssään,kiittelee soittajia ja hokee "soita meille" ja paiskaa sinne tiedotteiden väliin poppia,mutta kovin heikko on hälytysten perillemeno sitä kautta.
Jos olet epävarma, mumise hiljaa, jos olet kusessa, delegoi
 Quote

Status: offline

209

Forum User
Ministeri
Registered: 02/20/04
Posts: 1287
Quote by: *censored*n+Jeesus

Hetki sitten ajellessani Rusan Shellin välittömässä läheisyydessä kuuntelin Radio Novaa.

Meneekö sulla oikeasti jo NÄIN huonosti?
Toimii kaljana, autona ja linnana - WARTBURG. Ajat mukavammin - elät leveämmin!
 Quote

Status: offline

efuman

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 08/16/06
Posts: 28
Ei muutakuin radiokanaville ilmoitusvelvollisuus hätäkeskukseen ,kun saavat tiedon onnettomuudesta. Ilmoitukseen soittoaika ja puhelinnumero. Näin pääsee sakottelemaan heitteillejätöstä.
 Quote

Status: offline

metsämies

Forum User
Hallitopäällikkö
Registered: 10/30/06
Posts: 30
Tämän päivän metro lehdessä loistava esimerkki mihin suuntaan ollaan menossa, jos on ensisijaisen tärkeä soittaa radioon ja ilmoittaa liikennehäiriöistä niin kyllä alkaa olla vähintään yhtä tärkeää ottaa tilannekuvaa josta joku lehti jopa saattaa maksaa jotain. Olisi mielenkiintoista tietää onko kuvan ottaja soittanut ollenkaan hätäkeskukseen saatika että olisi pysähtynyt auttamaan....... http://static.metrolive.fi/nakoislehdet/metro/MET20090527/
 Quote

All times are UTC. The time is now 02:18 PM.

  • Normal Topic
  • Sticky Topic
  • Locked Topic
  • New Post
  • Sticky Topic W/ New Post
  • Locked Topic W/ New Post
  •  View Anonymous Posts
  •  Anonymous users can post
  •  Full HTML Allowed
  •  Censored Content